Muziektheater

Theatervoorstellingen waarin muziek een grote rol speelt. Afhankelijk van welke van deze elementen de overhand hebben, onderscheidt men diverse vormen van theater. Opera en operette zijn een vorm waarin muziek de overhand heeft en de spelers hun woorden op kenmerkende, tot de klassieke muziek behorende wijze zingen; daarbij ondersteund door een klassiek orkest.

Thursday, May 25, 2006

MUSICAL

Musical: modern, veelal Engelstalig (musical comedy) en doorgaans met het muzikale karakter van popmuziek.

Het is een doorlopend theaterstuk waarin toneelspel, zang, muziek en dans worden gecombineerd.
Een musical is een doorlopend theaterstuk waarin toneelspel, zang, muziek en dans worden gecombineerd. De eerste musicals werden aan het einde van de negentiende eeuw in New York geproduceerd. Het genre kwam voort uit de vaudeville- en revue-traditie, met als belangrijkste verschil dat musicals een doorlopend verhaal kenden. Daarmee was de musical eveneens verwant aan opera en operette.

De scheidslijn tussen musical en verwante genres is niet eenduidig. Er zijn dan ook verschillende producties die als 'de eerste musical in de geschiedenis' worden beschouwd. The Black Crook uit 1866 wordt vaak genoemd maar velen beschouwen pas het veel grootschaligere Show Boat (1927) als zodanig. Ook over de vraag of Porgy and Bess nu een musical of een opera is, is niet iedereen het eens. Kennelijk roept het woord musical vooral associaties op met begin-twintigste-eeuwse groteske Amerikaanse showmuziek. Bij musical-achtige producties die afstand van die geijkte traditie nemen, duiken in Amerika al snel termen als rock opera, revue of cabaret op. Broadway in New York en, vanaf de jaren 1960, het West End in London, staan internationaal bekend als de toonaangevende plaatsen op musicalgebied.

In Nederland werden de eerste musicals in de jaren 1950 uit Amerika geïmporteerd (Porgy and Bess (1957); Free and Easy (1959)). In de jaren zestig kwamen met My Fair Lady en Anatevka de eerste Nederlandse producties op de planken. Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink schreven de eerste originele Nederlandstalige musicals, zoals Heerlijk duurt het langst (1965) en En nu naar bed (1971).
In de jaren tachtig begon Joop van den Ende grootschalige musicals naar Amerikaans voorbeeld te produceren (Cats (1988); les Miserables). Hij opende musicaltheaters in Scheveningen (Circustheater) en Utrecht (Beatrixtheater), waar net als in Amerika, poducties net zo lang kunnen blijven draaien als het publiek er belangstelling voor heeft (open end producties). Ook staat de opening van een vergelijkbaar theater nabij de RAI in Amsterdam op stapel.


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home